Червоне м'ясо: чим воно небезпечне, і як готувати улюблений продукт, щоб не заподіяти організму шкоди

Автор: Марченко Любов

Червоне м'ясо - улюблений багатьма і, мабуть, найбільш універсальний продукт. Його вживають в їжу на всіх континентах і в різних країнах. Однак, незважаючи на таку популярність в кухнях різних народів світу, воно може таїти небезпеку для організму. Доведено, що зловживання цим продуктом може спровокувати серцево-судинні захворювання, діабет другого типу і, навіть, онкологію.

Червоне м'ясо: чим воно небезпечне, і як готувати улюблений продукт, щоб не заподіяти організму шкоди - today.ua

Отже, у чому ж відмінність червоного м'яса від білого?

І те, і інше - м'ясо. Однак основна відмінність червоного м'яса - в наявності білка міоглобіну. Він дуже багатий на залізо, і завдяки йому відбувається перенесення кисню та накопичення його в м'язових клітинах. До червоного м'яса відносяться: яловичина, телятина, свинина, оленина, м'ясо ягняти. До білого - м'ясо індички і курки. Червоне м'ясо: чим воно небезпечне, і як готувати улюблений продукт, щоб не заподіяти організму шкоди

Медики розповіли, в чому небезпека червоного м'яса

Зловживання червоним м'ясом сприяє розвитку серцево-судинних патологій. Все - через те, що в ньому більше насичених жирів, ніж у білому м'ясі.

Крім того, наукове дослідження показало, що червоне м'ясо містить ТМАО - хімічну речовину, що провокує захворювання серця. Вчені прийшли до висновку, що при щоденному вживанні в їжу червоного м'яса рівень ТМАО набагато вище, ніж у тих, хто його не їсть, або їсть рідко.

Популярні зараз

Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників

Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal

Деякі українки отримають $1000 на розвиток бізнесу

Українські АЗС збільшили ціни на автогаз

Ще одна небезпека від зловживання червоним м'ясом - розвиток діабету другого типу. Дослідження показали, що відмова від його вживання знижує ризик захворіти діабетом 2 типу на 16-24%.

Це м'ясо також провокує онкозахворювання. Ще в 2015 році воно було класифіковане ВООЗ як "ймовірно канцерогенне". Був помічений зв'язок його частого вживання з колоректальним раком, раком легенів, раком стравоходу і печінки.

Спеціаліст в області кардіоторакальної хірургії Стівен Гандріх вважає, що червоне м'ясо може провокувати онкологію через молекули Neu5Gc, яких немає в організмі людини. Атакуючи ці молекули як чужорідне тіло, імунна система людини викликає запальний процес. А це, як уже доведено, призводить до онкозахворювань.

Однак при всіх цих доводах проти вживання червоного м'яса, є чимало аргументів на його користь.

Чим же корисний цей продукт?

Червоне м'ясо є цінним джерелом білка, антиоксидантів і вітамінів, які необхідні людському організму.

Зокрема воно багате протеїном. Цей білок - незамінний будівельний матеріал для м'язів, а також нігтів і волосся.

Крім того, воно багате на вітамін В12. Він відіграє незамінну роль при синтезі ДНК, утворенні червоних кров'яних тілець і функціонуванні нервової системи.

Є ще один компонент, який робить червоне м'ясо незамінним продуктом. Йдеться про залізо. Без нього нашому організму - ніяк. Адже саме залізо є головним транспортувальником кисню в організмі живої істоти. Саме те залізо, яке міститься в червоному м'ясі, найкращим чином засвоюється організмом.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Висновок напрошується сам: червоне м'ясо повинно входити до нашого меню. Краще якщо - не до щоденного. При цьому краще уникати оброблених сортів м'яса, а також віддавати перевагу яловичині, вирощеній на натуральних кормах.

Нагадаємо, зелений чай може допомогти в лікуванні грипу та коронавірусу. Він здатний придушити віруси в початковій стадії і запобігти їхньому поширенню в організмі.

Головне