Дієтологи прозвали кіноа "золотою кашею", однак, не всі знають про наслідки частого вживання цієї новомодної крупи. Батьківщиною кіноа є Південна Америка, де її їдять як у нас гречку або рис. Ця крупа низькокалорійна і стала популярною в нашій країні саме завдяки дієтологам, які почали радити всім бажаючим схуднути додати цю кашу в свій раціон.
До складу кіноа входить багато білка, тому для веганів ця крупа справжня знахідка. Також вона відрізняється від інших круп високим вмістом клітковини і фолієвої кислоти. У складі кіноа присутній вітамін Е, вітаміни групи B, амінокислоти, корисні вуглеводи, жири й мінерали, калій і магній.
При регулярному вживанні кіноа відновлює гормональний фон, позбавляє від головних болів, знижує концентрацію холестерину, підвищує рівень гемоглобіну, запобігає анемії, надає міцність кісткам, попереджає ракові захворювання, атеросклероз і артеріальну гіпертензію.
Слід знати і про "темну" сторону цієї корисної крупи. Як з'ясували медики, кіноа знижує здатність деяких мінералів засвоюватися. Крім того, вона протипоказана людям, у яких є камені в нирках, і сама може сприяти утворенню цих каменів. Але не варто боятися! Якщо обирати якісну крупу, яка правильно оброблялася, то таких проблем не буде. І не забувайте перед приготуванням замочити і ретельно промити кіноа під проточною водою.
Раніше дієтологи розповіли, з чим корисніше за все їсти вівсянку на сніданок.