Today.ua

В Україні запровадять паспорти вакцинації від коронавірусу, - Степанов

Всі українці, які одержали щеплення від коронавірусу, отримуватимуть паспорти вакцинації, як і громадяни Євросоюзу. Про це заявив в ефірі телеканалу "Україна 24" міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Все, що ви говорите про паспорти, про всі інші документи, які будуть отримувати громадяни Європейського Союзу, так само їх отримуватимуть громадяни України", - заявив глава МОЗ.

Степанов сподівається, що масова вакцинація від коронавірусу стартує в Україні вже в лютому. Нібито перші 100 тисяч доз вакцини Україні пообіцяли в рамках ініціативи COVAX. Про це раніше говорив головний санлікар України Віктор Ляшко.

За словами Ляшка, 6 січня в Україну прийшов лист із Глобального альянсу з вакцин та імунізації, в якому містилося питання, чи може наша країна підтвердити можливість прийняти мРНК-вакцину. Це препарат, який виготовляється на основі рибонуклеїнової кислоти. Він вимагає особливих умов зберігання: при температурі від - 20 до - 80 градусів по Цельсію. Вже 8 числа Україна дала ствердну відповідь.

І хоча в листі не було названо препарат, проте Ляшко вважає, що це німецько-американська вакцина від коронавірусу розробки компанії Pfizer/BioNTech, бо саме вона - єдина дозволена вакцина мРНК.

Таким чином, вже в лютому, Україна має намір приступити до вакцинації від коронавірусу. Першими мають прищепити медиків, військових на передовій і літніх людей.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Україні немає державних потужностей для зберігання вакцини від коронавірусу, яка вимагає наднизьких температур. Тому будуть використовувати потужності приватних фірм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ