Today.ua

Україна не отримає вакцину від коронавірусу в числі перших: ВООЗ назвала можливі терміни

Вакцина від коронавірусу з'явиться в Україні не раніше першого кварталу наступного року. Це буде лише невелика перша партія, якою будуть щеплені люди, що входять до груп найбільшого ризику. Масштабніше надходження вакцини очікується згодом - ближче до літа 2021 року. Про це повідомив Ярно Хабіхт, який очолює Офіс Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні.

За словами Хабіхта, перша партія вакцини, яка з'явиться в Україні вже у першому кварталі 2021 року, буде складатися з 1,25 мільйона доз, якими можна буде прищепити близько 3% населення нашої країни.

"Україна зараз визначає групи ризику, які будуть вакцинуватися в першу чергу", - говорить Ярно Хабіхт.

Як припускає ВООЗ, ці перші вакцини підуть на те, щоб убезпечити лікарів, поліцейських, соціальних працівників і людей, що мають серйозні хронічні захворювання. Солідніші надходження вакцини очікуються вже ближче до літа 2021 року. Але й тоді вони будуть доступні далеко не всім, бо за проектом COVAX передбачається в першу чергу, забезпечити вакцинами близько 20% чисельності населення країни. Цього, звичайно, недостатньо, однак більше ВООЗ поки організувати не може.

При цьому чиновник ВООЗ зазначає, що всі вакцини, які надійдуть в країну, будуть високої якості, перевірені на всіх стадіях клінічних випробувань. Хто буде виробником цього препарату, поки не повідомляють.

У Всесвітній організації охорони здоров'я це назвали "справедливим розподілом" серед нужденних країн. Ну, а оскільки в цій ситуації немає країн, які не потребують вакцини, то Україна опинилася в цьому списку далеко не першою. До прикладу, в США Трамп пообіцяв, що вакцинація всього населення почнеться вже у квітні. Втім, у цьому немає нічого дивного. Адже в США відразу кілька лабораторій працюють над створенням вакцини від COVID-19. Причому деякі з них вже знаходяться на фінальній стадії випробувань.

Нагадаємо, в ВООЗ розповіли, що для перемоги над пандемією коронавірусу необхідно вакцинувати не менше 70% населення земної кулі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ