Today.ua

“Станеш алігатором, це твоя проблема“: Президент Бразилії розкритикував вакцину від Covid-19

Президент Бразилії Жаїр Болсонару обрушився з критикою на вакцину від коронавірусу, яку виробляє одна з американських компаній. Він заявив, що після цієї вакцини можна запросто стати мутантом, повідомляють світові ЗМІ.

Жаір Болсонару заявив, що особисто він не має наміру робити щеплення від коронавірусу, оскільки вже переніс хворобу, і тепер у нього є антитіла від COVID-19. При цьому він розкритикував американську фармацевтичну компанію, яка самоусунулася від відповідальності за можливі побічні ефекти своєї вакцини. Такий пункт, за словами президента, прописаний в контракті, які компанія укладає зі споживачами своєї продукції.

"Якщо ти станеш алігатором, це твоя проблема. Якщо ти перетворишся в Супермена, якщо у жінки відросте борода, а чоловік заговорить тоненьким голоском - вони не мають до цього ніякого стосунку. І що ще гірше, ця вакцина псує людям імунну систему", - емоційно висловився бразильський президент.

При цьому громадяни Євросоюзу, очевидно, зовсім не бояться стати алігаторами. Так, стало відомо, що Єврокомісія вже уклала контракти на покупку шести вакцин від коронавірусу, в число яких увійшов і препарат, розкритикований Болсонару. Крім того, стала відома і вартість цих вакцин. Її випадково опублікувала в своєму Twitter держсекретар Бельгії з питань бюджету Єва Де Блікер.

Єва Де Блікер

Щоправда, виявилося, що це інформація для закритого користування, і чиновниця незабаром видалила свій твіт, але ж скріни, як відомо, "не горять".

Вартість вакцин, які закуповуються Євросоюзом, виявилася такою: вартість однієї дози вакцини AstraZeneca складе € 1,78, Johnson & Johnson - $ 8,5 (€ 7), Sanofi - GSK - € 7,56, CureVac - € 10, BioNTech - Pfizer - € 12, Moderna - $ 18 (€ 14,6).

Це закупівельні ціни і, природно, в роздрібному продажі вони коштуватимуть вище. Слід сказати, що вакцина від коронавірусу, розкритикована бразильським гарантом - одна з найдорожчих.

Не хотілося б, звичайно, після щеплення від коронавірусу перетворитися в якогось рептилоїда.

Нагадаємо, вчені вже попередили, що вакцина від коронавірусу зарадить не всім. Зокрема, є висока ймовірність, що в організмах, літніх людей, а також тих, що зловживають алкоголем, що знаходяться під стресом і приймають протизапальні препарати, антитіла можуть виробитися в недостатній кількості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ