Today.ua

Полівітаміни не приносять ніякої користі здоров'ю, але як плацебо вони помічні

Полівітаміни не приносять абсолютно ніякої відчутної користі здоров'ю. Однак для самопочуття вони помічні. До такого, несподіваного, висновку прийшли вчені з Гарвардського університету, розповідає The Telegraph.

Для того, щоби дійти такого висновку, вони опитали і потім обстежили 21,6 тисячі людей. Від учасників дослідження вимагалося дати відповіді на два питання: чи приймають він БАДи, і як вони можуть самі оцінити стан свого здоров'я.

З'ясувалося, що приблизно п'ята частина опитаних регулярно вживає БАДи. Причому, люди, які їх вживають, оцінили стан свого здоров'я приблизно на 30% краще ніж ті, хто не вживає полівітамінів.

Після цього учасників опитування піддали ретельній діагностиці, яка включала всілякі аналізи. З'ясувалося, що об'єктивно стан здоров'я тих, хто вживає БАДи, і тих, хто їх ніколи не приймав, нічим не відрізняються. Однак, і в цьому головний феномен таких препаратів, люди, які їх вживають, почуваються на 30% краще, ніж ті, хто не мав з ними справи. Тобто, можна сказати, що різноманітні біодобавки та полівітаміни прекрасно справляються з роллю плацебо.

Нагадаємо, медики розповіли про користь щоденного вживання сирої цибулі. Цей овоч у сирому вигляді може запобігти багатьом хворобам. До того ж він нормалізує роботу нервової і гормональної системи. Однак зловживати сирою цибулею теж не варто. Досить ста грамів цього овоча в день, щоби почуватися здоровим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ