Today.ua

Медики назвали людей, які довго можуть бути заразні коронавірусом

Медики із США назвали групу людей, які можуть поширювати коронавірус довго - мінімум два місяці після того, як самі підхопили цю інфекцію. Свої застереження вони виклали у виданні New England Journal of Medicine.

За рік, який людство хворіє на COVID-19, медики вже встигли накопичити певний досвід в боротьбі з цим захворюванням. За цей час коронавірус вже був діагностований у більш ніж 72 мільйонів жителів планети. Спостереження за хворими показало, що найдовше залишаються заразними люди з пригніченим імунітетом.

Йдеться, перш за все, про людей, що мають онкологічні захворювання, які піддавалися трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин. Цю процедуру використовують в онкології і гематології. Ще одна група пацієнтів, які довго залишаються заразними - люди, котрі піддавалися клітинній терапії. І у тих, і у інших пригнічена імунна система. І тому коронавірус в їхньому організмі, майже не зустрічаючи ніяких перешкод, затримується надовго.

"Пацієнти з вираженою імуносупресією (пригніченим імунітетом) ... можуть звільнятися від життєздатного SARS-CoV-2 протягом як мінімум двох місяців", - роблять висновок автори публікації.

Вони вважають, що їхні висновки будуть корисні не тільки медикам, які працюють із хворими на коронавірус, але й людям, які з ними контактують, та й самим пацієнтам, що належать до цих груп. Їм варто пам'ятати про використання медичних масок, навіть коли вони самі вже начебто перенесли пік захворювання.

Нагадаємо, лікар пояснила, чому після важко перенесеного коронавірусу може випадати волосся. Вся справа в тому, що організм витратив усі сили на боротьбу з інфекцією, і для живлення волосся у нього не залишається ресурсів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ