Today.ua

Коронавірус в Україні набув величезних масштабів: МОЗ не дає реальної статистики

Коронавірус в Україні досяг велетенських масштабів. Реальна кількість хворих і тих, що вже перехворіли, в 2,5-3 рази вище, ніж називає офіційна статистика. Відповідно й статистика смертності від цього захворювання також набагато вище офіційної. Таку думку озвучив в інтерв'ю виданню apostrophe глава Національної медичної палати України Сергій Кравченко.

Показник летальності в 1,72%, який зараз фігурує в реальній статистиці, насправді набагато вищий. МОЗ занижує статистику, рахуючи лише лабораторно підтверджені випадки коронавірусу. Хоча клінічно підтверджених випадків серед померлих людей значно більша кількість, каже фахівець. А така летальність, на рівні 1,7% - це те, що реально було в Україні у весняно-літній період, але ніяк не зараз.

Крім того, основним показником поширення хвороби, є інтенсивність, і цей показник у нас, в Україні, зовсім не визначається.

У той час, коли в сусідній Росії та в усіх прилеглих і не прилеглих до нас країнах Євросоюзу спостерігається небувалий сплеск активності коронавірусу, в Україні чомусь статистика захворюваності з кожним днем падає. Так не буває, Україна живе за тими ж біологічними законами, що й увесь інший світ. Вона не ізольована від світу, і, природно, що пандемія встановлює у нас ті ж закони, що і скрізь.

Сергій Кравченко

"Про летальність нам абсолютно нічого не говорять, тому що ми навіть її порахувати зараз не можемо, оскільки не знаємо об'єктивних показників захворюваності. Як казав професор Преображенський у фільмі "Собаче серце", не треба читати радянських газет. Ось так і не треба сподіватися на статистику", - розповів Сергій Кравченко.

Насправді, нинішній офіційний показник захворюваності в один мільйон чоловік потрібно множити на так званий коефіцієнт контагіозності. Зараз він дорівнює 2,6, і він продовжує зростати. Тобто, реальна кількість хворих і тих, що перехворіли на коронавірус, в Україні десь понад 2,5 мільйона, стверджує фахівець.

При цьому глава медичної палати підкреслив, що, зокрема, по Києву статистика коронавірусу більш-менш об'єктивна - наскільки це можливо. У столиці керують процесом досвідчені професіонали - Олег Рубан та Сергій Чумак. Тому у них дані  достовірніші, ніж загалом по Україні.

Нагадаємо, стало відомо, що в Україні до зберігання вакцини від коронавірусу залучать приватні компанії. Про це повідомив головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко. Справа в тому, що для зберігання вакцини Pfizer/BioNTech потрібна температура -80 градусів за Цельсієм. А у держави немає холодильних установок, які могли би забезпечити таку температуру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ