Today.ua

Коронавірус “старить“ людину на десять років: ще один невтішний висновок британських учених

Перенесений коронавірус здійснює негативний вплив на когнітивні функції мозку людини. До такого невтішного висновку прийшли вчені з Великобританії, які спостерігали за станом здоров'я людей, що перенесли COVID-19.

В основу їхніх висновків лягли дані 84 тисяч осіб, які вже перехворіли на коронавірус. У багатьох із них спостерігається певне погіршення роботи мозку. При цьому ступінь ураження когнітивної системи залежить від тяжкості перебігу захворювання. Чим важче протікав коронавірус, тим сильніше його вплив на інтелект людини.

У людей, які важко переносили ковід, спостерігається погіршення пам'яті і зниження гостроти мислення. Тобто, їхня когнітивна система явно дає збій. Причому це не суб'єктивні відчуття людей, а узагальнені результати тестів, яким були піддані колишні пацієнти з коронавірусом. В цілому виявилося, що їхні когнітивні функції стали гірше, ніж у їхніх однолітків, які на ковід не хворіли.

Таким чином, дослідники дійшли до висновку, що коронавірус, на жаль, здійснює негативний вплив на інтелект людини. За деякими параметрами когнітивні функції  людей, що перехворіли, поступаються функціям здорової людини на 65 відсотків! В інтелектуальному плані люди, що перенесли COVID-19, стали неначе "старше" років на десять, і вже не мають тієї гостроти мислення і сприйняття реальності, що їхні однолітки.

Зокрема, люди, які перенесли коронавірус у важкій формі, гірше запам'ятовують великі числа, у них порушена просторова пам'ять і спостерігаються негативні зрушення в емоційній сфері. Правда, поки не можна сказати, наскільки це явище стійке: відновлюється мозок з часом або вже залишається на такому рівні.

Нагадаємо, раніше з'явилися висновки німецьких учених про те, що коронавірус здатний проникати в мозок людини. При розтині померлих від COVID-19 вірус був знайдений в клітинах стовбура мозку і в нейронах, які від них відходять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ