Коли гречана каша стає злом для організму: рекомендації медиків

Автор: Марченко Любов

Гречана каша, мабуть, найпопулярніша з круп'яних страв в Україні та й не тільки. При цьому всі чули про корисні властивості гречки, які роблять її незамінним продуктом для людей, що дотримуються дієти і прагнуть бути в хорошій формі. Але, крім користі, гречана каша, особливо при її надто частому вживанні, може завдати організму і шкоди.

Коли гречана каша стає злом для організму: рекомендації медиків - today.ua

Про корисні властивості гречаної каші

Каша з гречаної крупи містить велику кількість амінокислот, які незамінні для нашого організму. Крім цього, вона включає в себе складні вуглеводи, які, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, дуже довго перетравлюються. Завдяки цьому після вживання гречаної каші тривалий час відсутнє почуття голоду.

Завдяки вмісту флавоноїдів, кварцетину і  рутину, гречана каша допомагає зміцненню стінок судин і є природним ліками для профілактики захворювань серцево-судинної системи. Вона також підвищує рівень гемоглобіну в крові і знижує кров'яний тиск.

Деякі медики навіть вважають, що вона хороша в профілактиці онкологічних захворювань.

Популярні зараз

Названо тарифи на газ з 1 травня: інформація від усіх постачальників

НБУ оголосив про масове закриття банківских відділень

Мобілізація посилилась: стали відомі зміни, що очікують на чоловіків з інвалідністю

Як накопичити заощадження за мінімальної зарплати: лайфхак для українців

Однак навіть такий, безумовно, корисний продукт, як гречана каша, може завдати організму і шкоду. Тому, вживаючи її, потрібно уникати надмірностей.

Коли гречана каша стає злом для організму: рекомендації медиків

Гречана каша може спровокувати серйозні проблеми зі здоров'ям

Виявляється, гречана каша перешкоджає засвоєнню кальцію організмом. Тому, якщо ви їсте її щодня, то ризикуєте заробити проблеми з волоссям, нігтями і, найголовніше, з кістками. Через брак кальцію у людини виникають проблеми із зубами, вони починають руйнуватися.

Особливо обережно слід включати гречану кашу у свій раціон жінкам, яким за 45-50 років. Через те, що каша не дає повноцінно засвоюватися кальцію, вона може спровокувати ламкість кісток (остеопороз).

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Однак це не означає, що потрібно зовсім відмовитися від найпопулярнішої страви із круп. Просто при вживанні гречаної каші, як і будь-якого іншого продукту, головний принцип - помірність. Якщо ви не будете нею зловживати, то вам вдасться отримати найбільше користі від прийому гречаної каші, а про шкоду ви будете знати лише теоретично.

Нагадаємо, протягом минулого, 2020 року, року гречана крупа додала в ціні майже третину. Можливо, саме таким способом продавці цього продукту піклуються про те, щоб ми не зловживали гречкою, а вживали її потроху, як ліки.