Today.ua

Дві головні відмінності: доктор Комаровський розповів, в чому не схожі грип і коронавірус

Коронавірус і грип деколи дуже непросто відрізнити один від одного. Обидва ці захворювання мають вірусну природу, і в обох симптоми дуже схожі. І все ж, відрізнити одну "заразу" від іншої можна. Доктор Комаровський назвав два головні відмінності, за якими можна ідентифікувати, на що хвора людина.

Незважаючи на схожу клінічну картину, ці два захворювання, усе ж мають певні відмінності, стверджує Євген Комаровський. У себе в Instagram доктор опублікував таблицю, з якої наочно видно, які симптоми притаманні грипу та коронавірусу, і в чому їхня відмінність.

З таблиці видно, що в обох випадках у хворого рідко з'являється нежить і болить горло. Такі симптоми більш характерні для застуди, коли у людини ГРЗ. Вірус же зазвичай проявляє себе по-іншому.

Такі "принади життя", як лихоманка, кашель, біль у м'язах і суглобах, головний біль і втома притаманні і грипу, і коронавірусу.

А ось втрата нюху, при всіх інших схожих симптомах, зазвичай трапляється саме при коронавірусі. І задишка також при грипі буває рідко (особливо на початку захворювання). Тому поєднання цих двох симптомів має насторожити і змусити звернутися до лікаря.

Втім, і грип буває нічим не краще за коронавірус. Це захворювання також дуже небезпечне і забрало чимало людських життів. Тому ні ту, ні іншу хворобу не можна пускати на самоплив.

Медики припускають, що з настанням теплої пори року обидва захворювання підуть на спад, як уже було в минулому році. Втім, цьогоріч потужним союзником людства у боротьбі з коронавірусом стане вакцинація, яка вже повним ходом іде в багатьох країнах світу.

В Україні ж обіцяють почати вакцинацію від коронавірусу вже в лютому цього року. Правда, відразу всіх прищепити не вдасться, і схоже, що процес розтягнеться, як мінімум, на два роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ