Today.ua

Часник корисний не всім: медики попередили, кому на нього налягати не варто

Часник, незважаючи на те, що давно визнаний потужним засобом профілактики від багатьох захворювань, насправді, далеко не завжди і не всім корисний. Більш того, він може бути небезпечний для людей з деякими захворюваннями. Медики нагадали, кому не слід налягати на часник, а кому й зовсім варто від нього відмовитися.

Справа не тільки в гострому запаху, який робить вживання часнику неприйнятним перед якоюсь вечіркою або роботою, що передбачає тісний контакт із людьми. Часник - доволі важкий і гострий продукт. Тому його можна лише дуже дозовано приймати людям із виразковою хворобою шлунка або дванадцятипалої кишки. А в періоди загострення виразкової хвороби, то й зовсім про такий продукт не варто згадувати.

Крім того, часник не рекомендують людям, які страждають на жовчнокам'яну хворобу або панкреатит. Адже, потрапляючи у шлунково-кишковий тракт, часник викликає посилене виділення жовчі і шлункового соку, що може спровокувати гострий напад хвороби.

Навіть здоровим людям, у яких немає ніяких очевидних хвороб внутрішніх органів, також налягати на часник не варто. Особливо, на голодний шлунок, і особливо, якщо після його вживання в шлунку відчувається якийсь дискомфорт.

І все ж, при цьому не варто забувати, що часник є прекрасним засобом для профілактики ГРВІ. Він також добре зарекомендував себе як протизапальний засіб. А найголовніше - часник є природним "доктором" для людей із серцево-судинними захворюваннями. Він знижує кров'яний тиск і прочищає кровоносні судини, знижуючи рівень поганого холестерину в організмі.

Крім того, вчені довели, що сік часнику може стимулювати ріст волосся і запобігати його випадінню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ