Today.ua

Скільки днів повинна тривати самоізоляція після контакту з хворим на COVID-19, - поради доктора Комаровського

Після контакту з хворим на COVID-19 на самоізоляцію слід йти в обов'язковому порядку. Про це розповів відомий український телеведучий і лікар вищої категорії Євген Комаровський. Медик перерахував можливі нюанси і привів в приклад британського прем'єр-міністра Бориса Джонсона, який пішов на самоізоляцію, незважаючи на те, що вже хворів на коронавірус.

Доктор Комаровський розповів, як правильно розрахувати оптимальний термін самоізоляції після контакту з людиною, у якої було виявлено COVID-19. Максимальний термін інкубаційного періоду вірусної інфекції - 14 днів. Це означає, що і самоізоляція після останнього контакту з хворою на коронавірус людиною повинна тривати не менше двох тижнів.

Якщо ж захворів COVID-19 хтось із родини, то схема розрахунків дещо інша. «Наприклад, хтось із членів сім'ї захворів, припустимо, 1 листопада, з'явилися перші симптоми, і ви з ним постійно контактуєте. Скільки ця людина буде заразною? Теоретично: максимум 7-8 днів, але наука епідеміологія скаже, що краще перестрахуватися - 10 днів. Отже, ви контактували з хворою людиною аж до 10 листопада, а тепер приплюсуйте 14 днів - максимальний інкубаційний період. Значить, ви можете «йти на волю» 24 листопада», - пояснив доктор Комаровський. Євген Олегович також підкреслив, що після контакту з хворою на коронавірус людиною на самоізоляцію слід йти обов'язково. Навіть якщо ви вже перехворіли COVID-19. Найяскравішим прикладом правильної поведінки після ковід-контакту є самоізоляція прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона, який в березні перехворів на коронавірус.

Як пояснив доктор Комаровський, точні рекомендації про те, наскільки ефективний імунітет проти коронавіруса у тих, хто перехворів на COVID-19 , і скільки триває безпечний період, з'являться лише через рік-два. До цього часу всі контактучі обов'язково йдуть на самоізоляцію.

Нагадаємо, раніше доктор Комаровський розповів, як вилікувати кашель у дітей без ліків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ