Today.ua

Антибіотики в Україні будуть продавати тільки за рецептом - глава МОЗ

Наступаючий 2021 рік підготував для українців ще один «подарунок», а точніше, його підготували в Міністерстві охорони здоров'я. Максим Степанов попередив громадян України, що незабаром вони зможуть купити в аптеці антибіотики тільки за рецептом.

Після початку пандемії коронавіруса українці почали вживати в три з половиною рази більше антибіотиків, ніж роком раніше. У 2020 році в аптеках країни відзначається справжній «бум» на антибактеріальні препарати.

Громадяни бездумно і безвідповідально займаються самолікуванням, призначаючи собі серйозні ліки комплексного спектра дії. Це дуже небезпечно, оскільки, наприклад, під час захворювання коронавірусною інфекцією, антибіотики знищують природну мікрофлору, ніж знижують власний імунітет і посилюють перебіг хвороби. У зв'язку з цим, в Міністерстві охорони здоров'я прийняли рішення заборонити вільний продаж антибіотиків без рецепта.

За словами глави МОЗ, антибактеріальні препарати можна буде купити лише за умови пред'явлення звичайного або електронного рецепта.

Крім антибіотиків, в електронну систему продажу ліків буде включений інсулін, препарати для імуносупресії, а також ліки з вмістом наркотичних речовин.

Очікується, що програма буде запущена з 1 квітня 2021 року. Про це розповів Максим Степанов під час брифінгу.

Нагадаємо, раніше доктор Комаровський розповів, чому хворі на коронавірус люди викидаються з вікон і накидаються на лікарів з кулаками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ