Today.ua

Безплатна вакцина від коронавірусу буде в Україні вже в лютому, - Ляшко

Україні, таки, дістанеться безплатна вакцина від коронавірусу в рамках міжнародного проекту COVAX. Цю обнадійливу звістку опублікував у своєму Facebook головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Він повідомив, що наша країна нарешті отримала позитивну відповідь від міжнародного проекту COVAX. Купівля вакцини в рамках цього проекту фінансується за рахунок міжнародних інвесторів – багатших країн та приватних благодійників. Україна приєдналась до цього проекту ще в минулому році.

Однак у грудні йшлося про те, що наша країна отримає 8 мільйонів доз в рамках цього проекту, яких мало би вистачити на вакцинацію 4 мільйонів людей (щеплення потрібно робити двічі). Тепер же Віктор Ляшко каже лише про 117 тисяч доз, які нам обіцяють.

"Вже у лютому Україна отримає 117 000 доз м-РНК вакцини від Pfizer-BioNTech американського виробництва, яка відразу буде розподілена для вакцинації працівників лікарень, в яких надають допомогу пацієнтам з COVID-19", - пише головний санітарний лікар.

Втім, це лише перша черга вакцин яку розподіляють по світу в рамках цього проекту, а далі буде ще.

"Протягом першого півріччя, розпочинаючи з лютого, ми зможемо отримати від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford для наступних етапів кампанії. І це тільки в рамках механізму COVAX", - запевняє лікар.

Водночас, каже Ляшко, навіть таку дещицю отримали не всі, хто претендував на вакцину від коронавірусу.  Багатьом країнам безплатної вакцини із першим траншем  не дістанеться.

"COVAX отримали заявки на першу хвилю від 72 країн, відібрано 18 країн, серед яких і Україна. Це вчергове підтверджує, що Україна здатна забезпечити необхідний холодовий ланцюг та логістику вакцин з наднизькими умовами зберігання", - хвалиться чиновник.

Загалом же, в рамках проекту COVAX, до кінця 2021 року мають забезпечити вакцинами від коронавірусу мільярд жителів земної кулі (їм знадобиться 2 мільярди доз).

"Отриманий результат надихає та дає впевненість у тому, що наші зусилля виявились не марними, що в умовах світової кризи людство здатне мобілізуватися і показати справжню солідарність, без політичних ігор і популізму! Цей крок дає надію на здоров’я кожної людини у будь якому куточку планети",  – оптимістично завершує свою публікацію Віктор Ляшко.

Нагадаємо, уряд України опублікував Національний план вакцинації. Відповідно до нього щеплення почнуть робити вже у лютому. До кінця року мають вакцинувати всі основні групи ризику. А далі вже, із грудня 2021, настане черга решти громадян, яким коронавірус загрожує не так гостро, як вразливим верствам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ