Today.ua

Як правильно їсти помідори, щоб не нашкодити організму

Сезон томатів підходить до завершення і треба встигнути зробити заготовки на зиму. Щоб отримати максимум корисних речовин з цих смачних і соковитих ягід, потрібно знати кілька нюансів. Ті хто вважає, що свіжі томати корисніші, ніж перероблений продукт, помиляються.

Найкорисніша речовина в помідорах - каротиноїд лікопін, який надає колір помідорам. Лікопін є потужним антиоксидантом, який захищає клітини від дії вільних радикалів. Вживаючи достатню кількість помідорів, ви зменшує ризик захворіти на рак шлунка, простати, молочної залози або кишечника.

Щоб наситити організм максимальною дозою лікопіну, потрібно з'їдати 2-3 помідора на день, попередньо обшпаривши їх окропом. Важливо знати, що будь-яка термічна обробка помідора збільшує дозу лікопіну в цьому овочі. Тому домашні кетчупи, томатні пасти (без цукру з невеликою кількістю солі), борщ, томатний суп, омлет з помідорами, рагу - містять більше корисної речовини, ніж свіжий овоч. Для кращого засвоєння лікопін потрібно вживати з жирами: нерафінованими кокосовим, оливковою, соняшниковою оліями, вершковим маслом, сметаною, вершками, авокадо. Людям з жовчнокам'яної хворобою, хронічними алергіями, захворюваннями нирок і суглобів, а також при гіпертонії захоплюватися помідорами не варто.

Раніше повідомлялося, які гриби дієтологи вважають найкориснішими для здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ