Today.ua

Вакцина від коронавіруса в Україні: хто отримає і скільки буде коштувати

Уряд заклав в держбюджет на 2021 рік близько трьох мільярдів гривень на закупівлю вакцини від коронавіруса. За попередньою інформацією, вона повинна з'явитися у світі навесні наступного року.

Верховна Рада України вже говорить про те, що вакцинація в Україні буде обов'язковою, хоча відомо, що всім вакцини не вистачить. Країни активно змагаються за те, щоб першими отримати вакцину проти коронавіруса і почати масово її використовувати, і найбільше вакцин отримають ті, хто "багатше".

Президент Володимир Зеленський говорив про те, що має намір вести активні переговори із зарубіжними партнерами, щоб придбати вакцину від COVID-19, як тільки вона буде готова. Про вартість вакцини точної інформації поки немає. Попередньо одна доза буде коштувати від п'яти-семи євро до 150 доларів.

На даний час 11 світових компаній вже перейшли до третьої фінальної фази досліджень вакцини від СOVID-19. Перш ніж продавати вакцину всьому світу, потрібно переконатися в її безпечності та ефективності. Дев'ять виробників сказали, що їх вакцини не захищають від інфікування, а лише захищають від розвитку захворювання. Фактично люди, які будуть щеплені, можуть інфікуватися, можуть навіть цю інфекцію передавати, але не будуть самі хворіти.

Питання недовіри до нової вакцини буде високим. Якщо щеплення від грипу в Україні роблять лише 0,5% населення, то випробовувати на собі неперевірену вакцину погодяться одиниці.

Як відомо, частина щеплень від коронавіруса в Україні будуть робитися безкоштовно. Першими в черзі на безкоштовне щеплення від COVID-19 знаходяться медики і працівники силових відомств.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ