На українські прилавки все частіше потрапляє підроблена кава відомих марок. Найчастіше підробляють саме мелену зернову каву. За даними експерта Європейської бізнес-асоціації Сергія Вербова, на українському ринку частка такого продукту становить близько 40%.
Багато хто здивується, але натуральну розчинну каву підробляють в Україні набагато рідше. Щоб не потрапити на фальсифікат, експерти рекомендують купувати каву тільки в магазинах, оскільки найбільше підробок продається на ринку і в інтернеті.
"Давайте розподілимо два поняття. Є натуральна розчинна кава, до складу якої повинна входити тільки кава - і нічого більше. І є кавові напої. До складу таких напоїв може входити 15% кави, а все інше - це злакові добавки. З чим найчастіше пов'язаний фальсифікат - що на сьогодні в Україні замість натуральної кави споживачеві пропонують кавовий напій, до його складу можуть входити цикорій, ячмінь та інші розчинні злакові продукти ", - зазначила Радчук.
Недобросовісні виробники намагаються заощадити, замінюючи якісні зерна вищого сорту на браковані, вологі і пережарені. Тоді кава втрачає свій справжній смак, і ви п'єте зовсім інший напій.
При покупці кави звертайте увагу на її вартість. Дешева кава не може бути якісною. Якісні виробники продають каву в жерстяних або скляних банках, підробки, як правило, можна побачити в прозорих банках із пластику. Утримайтеся від покупки кави з наклеєними етикетками, і звертайте увагу на дату виробництва.
Нагадаємо, каву Starbucks з січня можна купити і в Україні. Дізнайтеся, які сорти, і за яку ціну.