Today.ua

В Україні очікується чотири види грипу: що відомо про вакцини

У Всесвітній організації охорони здоров'я прогнозують, що восени в Україні і в усій північній півкулі буде циркулювати чотири віруси грипу, вакцини проти яких доставлять в Україну не раніше жовтня-листопада.

Однак, в Україну можуть ввести не всі зареєстровані препарати, про що повідомила начальниця відділу грипу та ГРВІ Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України Оксана Артемчук.

Зазначається, що в 2020-2021 році українців атакує чотири віруси: вірус, подібний A / Guangdong-Maonan/SWL1536 / 2019 (H1N1) pdm09; вірус, подібний A/Hong Kong/ 2671/2019 (H3N2); вірус, подібний B/Washington/02/2019 (B / Victoria lineage) і вірус, подібний B/Phuket / 3073/2013 (B/Yamagata lineage). На даний момент в Україні зареєстровано чотири вакцини проти грипу: "Ваксигрип тетра" (Франція), "Джіс Флю" (Південна Корея), "Інфлувак" (Нідерланди) і "Інфлуенза ваксін" (Китай). Нові чотирьохвалентні вакцини, на відміну від тривалентних, захищають від усіх чотирьох штамів, які можуть циркулювати в Україні. Зараз проходить реєстрацію чотирьохвалентна вакцина "Інфлувак тетра" (Нідерланди), крім того, вже зареєстрована "Джіс флю квадрівалент".

В Україну можуть ввозитися тільки ті вакцини, які успішно пройшли експертизу внесення змін до штаммового складу. Експертиза завершена для вакцини "Ваксигрип тетра" і триває для вакцин "Інфлувак" та "Джіс Флю". Цієї осені українці зможуть зробити собі щеплення даними препаратами.

Раніше повідомлялося, кого з українців безкоштовно будуть вакцинувати від Covid-19, коли щеплення з'явиться в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ