Today.ua

Лікар назвала найперший симптом коронавірусу, який приходить раніше за всіх

Не висока температура і не втрата нюху є першими симптомами коронавірусу. За кілька днів до того як пацієнта "накриє" очевидними і вже відомими симптомами COVID-19, майже в усіх хворих з'являється один і той же симптом. Просто часто люди не пов'язують його з коронавірусом. Йдеться про сильний головний біль, розповіла невролог лікарні інтенсивних методів лікування та швидкої медичний допомоги Наталія Глущенко.

Доктор пояснює це тим, що коронавірус вражає не тільки легені людини, але й її нервову систему. Причому цей головний біль настільки гострий, що люди починають підозрювати у себе різні патології, йдуть обстежуватися на МРТ, але при цьому категорично відкидають, що вони можуть бути хворі на коронавірус. І лише через якийсь час після цього головного болю, в "гру" вступають вже відомі всім симптоми: втрата нюху, сухий кашель і висока температура.

"Якщо ви запитаєте родичів або знайомих, які хворіли ковідом, то вони вам скажуть, що за кілька днів до появи основних симптомів їх мучив сильний головний біль", - говорить доктор Глущенко.

Ще одним симптомом може бути сильне запаморочення. У поєднанні з головним болем вони можуть бути ознаками інсульту. І хоча далеко не усіх коронавірусних хворих трапляються інсульти, проте порушення кровообігу, в тому числі і мозкового - одне з найбільш частих ускладнень.

Вже не секрет, що коронавірус сильно згущує кров і запускає процес утворення тромбів в організмі. Тому інсульти - одне з найбільш грізних ускладнень у перехворілих на COVID-19.

Нагадаємо, вчені назвали п'ять ознак безсимптомного коронавірусу. Один із них - сильна слабкість. Причому більш ніяких явних симптомів може не спостерігатися. Лікарі пояснюють таку слабкість тим, що організм кидає всі свої сили на подолання інфекції, і тому інфікована людина відчуває занепад сил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ