Today.ua

Вже на цьому тижні в Україні щодня будуть заражатися коронавірусом до 5 тисяч людей, - Степанов

Вже на цьому тижні щоденна чисельність хворих COVID-19 може досягти 5 тисяч осіб. Такий похмурий прогноз озвучив на брифінгу міністр охорони здоров'я України Максим Степанов, передає телеканал "112 Україна".

Глава МОЗ зазначив, що вже минулого тижня кілька днів поспіль статистика захворюваності трималася на позначці понад 4,5 тисячі в день. Якщо залишатиметься таке ж легковажне ставлення до рекомендацій і правил дотримання карантинних заходів, то тенденція до зростання чисельності хворих буде зберігатися.

На сьогодні, каже міністр, в порівнянні із середнім місяцем літа, липнем, кількість ковідних хворих, що одночасно знаходяться в стаціонарах, зросла майже в п'ять разів. Статистика й справді пригнічує: якщо в липні на лікарняних ліжках перебувало з коронавірусом одночасно близько 3,5 тисячі осіб, то на сьогодні в стаціонарних відділеннях країни рятують від цієї напасті 16 745 людей.

В цілому на сьогодні завантаженість ліжок в лікарнях першої хвилі в середньому по країні становить 55,3%. У той же в час в окремих областях завантаженість вже набагато вище цього усередненого показника. Зокрема, відсоток завантаженості ліжок вище в Києві, Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Київській, Луганській, Одеській, Рівненській, Сумській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській та Чернігівській областях.

При цьому, як говорив міністр раніше, справа не тільки в потужності лікарень, яку ще можна збільшити, а в тому, що просто забракне медиків, щоб їх обслуговувати. На жаль, людський ресурс вітчизняної медицини не бескінечний. І тому може статися так, що ліжка в лікарнях не буде кому обслуговувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ