Today.ua

Учені назвали напій, яким із легкістю можна замінити ранкову каву

Ранкова кава - не єдина панацея від сонливості і не єдине джерело бадьорості. Вчені назвали ще один напій, яким із легкістю можна замінити каву гіпертонікам і людям, яким протипоказана кава на голодний шлунок.

Кофеїн, що міститься в каві, може викликати відчуття дискомфорту у шлунку. Особливо, якщо випити каву натщесерце і "закусити" її сигаретою, як багато хто любить це робити. Крім того, людям, які страждають від гіпертонії, кава також протипоказана. Проте організм вже настільки звик до ранкової "порції бадьорості", що люди готові терпіти дискомфорт і наражати себе на інсульт, аби зранку змусити свій мозок працювати.

Прекрасним замінником кави може стати какао. Воно не містить ніякої шкоди для гіпертоніків і, до того ж, дуже корисне для організму. Какао містить флавоноїди - речовини, які насичують кров киснем і нормалізують кровообіг. До такого висновку дійшли британські вчені. У своїх твердженнях вони не голослівні, а спираються на результати досліджень.

Зокрема, британські медики проводили дослідження у трьох групах добровольців. Одні пили вранці какао, інші - вживали напій-плацебо, треті - взагалі не пили нічого. Після завершення якогось часу усім людям з усіх трьох груп запропонували зайнятися математичними вправами. В результаті з'ясувалося, що люди, які вживали вранці какао, справляються з інтелектуальними вправами на 11% швидше.

Якщо вам важко відразу розлучитися з багаторічною звичкою пити каву вранці, то можна для початку чергувати каву та какао, а заодно і порівнювати своє самопочуття у ці дні. Ви швидко переконаєтесь, запевняють учені, що какао і бадьорить, і м'якше діє на організм.

Нагадаємо, дієтологи назвали продукти, після яких категорично не варто пити каву. В жодному разі не можна запивати цим напоєм жирну їжу. Бо це відразу ж значно підвищує рівень цукру у крові, і при такому харчуванні дуже легко заробити діабет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ