Today.ua

У чоловіків смерть від коронавірусу настає частіше, ніж у жінок: вчені з'ясували, що з чоловіками не так

Незважаючи на те, що в статистиці захворюваності на коронавірус не простежується чітких гендерних відмінностей, в статистиці смертності вони є. Як виявилося, заражені чоловіки вмирають від коронавірусу частіше, ніж жінки. І якщо раніше у медиків не було цьому зрозумілого пояснення, то тепер воно є.

Як з'ясувалося, на летальність коронавірусу багато в чому впливає основний чоловічий статевий гормон - тестостерон. Як виявилося, чим вище у людини рівень тестостерону, тим легше вірус проникає в клітини людини. Саме цей гормон є своєрідним провідником вірусу в клітину.

"По всьому світу було показано, що чоловіки в півтора рази частіше, на жаль, мають смертельні наслідки, ніж жінки. Саме тестостерон є певним провідником проникнення вірусу в клітину", - говорить завідувачка кафедрою вірусології Російської медичної академії неперервної професійної освіти Олена Маліннікова.

Однак не лише тестостерон "винен" у тому, що COVID-19 легше проникає саме в чоловічий організм. За словами керівника Санкт-Петербурзького НДІ епідеміології і мікробіології академіка Арега Тотоляна, легкість проникнення вірусу в організм також визначається кількістю рецепторів, через які він проникає. З віком, на жаль, кількість цих шкідливих рецепторів збільшується. Причому, в людей, схильних до шкідливих звичок (а таких об'єктивно більше серед сильної статі), цих рецепторів більше.

"По-перше, з віком збільшується число цих рецепторів. А по-друге, у курців значно вище рівень цих рецепторів", - розповів Тотолян.

Нагадаємо, вчені виявили в Індонезії новий штам коронавірусу, який в десять разів заразніше тих, що вже відомі . Правда, на щастя, у нього і летальність набагато нижча, ніж у тих, які вже відомі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ