Today.ua

Щеплення від коронавірусу зробили першій громадянці України: жінка отримала вакцину безкоштовно

Вчора, 23 грудня, щеплення від коронавірусу було зроблено першій громадянці України. Жінка отримала вакцину безкоштовно, повідомило джерело hotnews.guru.

Втім, це не привід для українців шикуватися в чергу на вакцинацію. Справа в тому, що українську громадянку Ілону Фанту вакцинували в Ізраїлі. Вона отримала щеплення від коронавірусу від американської фірми Pfizer в рамках планової вакцинації, що проходить в Ізраїлі.

Українка говорить, що в Ізраїлі чітко дотримуються послідовності вакцинації. Спочатку щеплення від коронавірусу роблять медичним працівникам, потім людям похилого віку і після цього іншим людям із груп ризику. Ілоні пощастило, оскільки вона працює в медичній галузі.

"Я працюю в медичному комітеті з контролю за медичними дослідженнями, в офісі, з паперами, але технічно я медичний працівник і мала можливість вакцинуватися", - розповідає жінка.

Вона також розповіла, що передувало щепленню від коронавірусу. Потрібно було зареєструватися на спеціальному сайті і дати особисту згоду на вакцинацію. Спочатку всім, хто підлягає першочерговій вакцинації, вислали СМС-повідомлення. Згодом їм прислали спеціальні форми, які вони заповнили і відправили назад. Потім була призначена черговість отримання щеплення від коронавірусу.

У певний день всіх, хто підлягає вакцинації, посадили на автобус і відвезли в клініку, де всім зробили щеплення. Після цього всіх повернули назад на роботу. Причому, кожному до вакцинації і після неї розповіли про можливі побічні ефекти.

Ілона Фанта зазначає, що вона почувається після отриманого щеплення нормально. Через три тижні їй мають зробити повторну вакцинацію, як передбачає протокол.

Українка також розповіла, що в Ізраїлі щеплення від коронавірусу всім громадянам роблять безкоштовно - за рахунок відрахувань на страхову медицину.

"Це буде абсолютно безкоштовно для всіх. Всі жителі Ізраїлю платять спеціальний податок і є членами певної лікарняної каси. Тобто, вакцинація покривається за рахунок страхової медицини", - розповіла українка.

Купити вакцину за гроші, аби зробити щеплення позачергово, в Ізраїлі неможливо, її ніде не продають, уточнила жінка.

При цьому наразі невідомо, коли перша партія вакцини від коронавірусу надійде в Україну. Влада щодня озвучує нові терміни. А тим часом, медики називають групи людей, яким вакцина зовсім не знадобиться. За словами фахівців, вона не потрібна людям, які вже перехворіли на цю недугу, і дітям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ