Today.ua

Коли гречана каша стає злом для організму: рекомендації медиків

Гречана каша, мабуть, найпопулярніша з круп'яних страв в Україні та й не тільки. При цьому всі чули про корисні властивості гречки, які роблять її незамінним продуктом для людей, що дотримуються дієти і прагнуть бути в хорошій формі. Але, крім користі, гречана каша, особливо при її надто частому вживанні, може завдати організму і шкоди.

Про корисні властивості гречаної каші

Каша з гречаної крупи містить велику кількість амінокислот, які незамінні для нашого організму. Крім цього, вона включає в себе складні вуглеводи, які, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, дуже довго перетравлюються. Завдяки цьому після вживання гречаної каші тривалий час відсутнє почуття голоду.

Завдяки вмісту флавоноїдів, кварцетину і  рутину, гречана каша допомагає зміцненню стінок судин і є природним ліками для профілактики захворювань серцево-судинної системи. Вона також підвищує рівень гемоглобіну в крові і знижує кров'яний тиск.

Деякі медики навіть вважають, що вона хороша в профілактиці онкологічних захворювань.

Однак навіть такий, безумовно, корисний продукт, як гречана каша, може завдати організму і шкоду. Тому, вживаючи її, потрібно уникати надмірностей.

Гречана каша може спровокувати серйозні проблеми зі здоров'ям

Виявляється, гречана каша перешкоджає засвоєнню кальцію організмом. Тому, якщо ви їсте її щодня, то ризикуєте заробити проблеми з волоссям, нігтями і, найголовніше, з кістками. Через брак кальцію у людини виникають проблеми із зубами, вони починають руйнуватися.

Особливо обережно слід включати гречану кашу у свій раціон жінкам, яким за 45-50 років. Через те, що каша не дає повноцінно засвоюватися кальцію, вона може спровокувати ламкість кісток (остеопороз).

Однак це не означає, що потрібно зовсім відмовитися від найпопулярнішої страви із круп. Просто при вживанні гречаної каші, як і будь-якого іншого продукту, головний принцип - помірність. Якщо ви не будете нею зловживати, то вам вдасться отримати найбільше користі від прийому гречаної каші, а про шкоду ви будете знати лише теоретично.

Нагадаємо, протягом минулого, 2020 року, року гречана крупа додала в ціні майже третину. Можливо, саме таким способом продавці цього продукту піклуються про те, щоб ми не зловживали гречкою, а вживали її потроху, як ліки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ