Today.ua

Гіпертонія може прийти, звідки не чекали: популярний овоч провокує стійке підвищення тиску

Вчені із США назвали картоплю небезпечним овочем для людей, в якит діагностована гіпертония. Надмірне вживання цієї страви може спровокувати підвищення тиску. Таку інформацію оприлюднило видання golos, посилаючись на публікацію в Express.

Як з'ясувалося, незважаючи на свою безперечну користь, картопля також може нанести й шкоду організму. При її надмірному вживанні підвищується кров'яний тиск і навіть може розвинутися гіпертонія. Питання в тому, яку норму вважати надмірною.

Американські медики кажуть, що разова порція картоплі для дорослої людини не повинна перевищувати 200-300 грамів. При цьому її варто вживати не частіше, ніж двічі на тиждень.

Причому, як стверджують американські лікарі, якщо рекомендовану тижневу норму перевищити вдвічі, тобто вживати по 200-300 грамів картоплі чотири рази на тиждень, то ризик підвищення тиску і розвитку гіпертонії у людини зростає на 11%. Правда, у медиків поки є лише результати спостережень, а механізм підвищення тиску від "картопляної дієти" поки неясний. Припускають лише, що це може бути пов'язано з підвищенням глікемічного навантаження на організм, яке провокує картопля.

Потужним союзником організму в боротьбі з гіпертонією є інший овоч

Йдеться про буряк. Він хороший у будь-якому вигляді: у вареному, запеченому і у вигляді соку, віджатого зі свіжого коренеплоду. Найкраще відварювати і запікати її в шкірці. Тоді в ній зберігається більше вітамінів і мінералів, які благотворно впливають на організм, в тому числі і сприяють профілактиці гіпертонії.

Нагадаємо, лікарі рекомендують кілька способів, якими можна швидко знизити артеріальний тиск, якщо під рукою не виявилося лікарських засобів. Один із перевірених способів - гаряча вода. Потрібно занурити ноги і руки по лікоть або лише ноги у гарячу воду. Кров швидко піде від голови до ніг, і ви зупините напад гіпертонії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ