Today.ua

Дієтолог розповіла, чому на свята не варто їсти червону ікру ложками: смачно, але небезпечно

Незмінний атрибут новорічних свят - червона ікра, виявляється, може бути небезпечна для здоров'я. Про це попередила відома лікар-дієтолог Олександра Ноїв, повідомляє Replyua.net.

Багато людей запасають до новорічного столу різні делікатеси, в тому числі й червону ікру. При цьому дехто не обмежується кількома бутербродами, а вважає, що з нагоди свята можна собі дозволити з'їсти ікри і побільше. Та, як з'ясувалося, червона ікра не може бути небезпечна для організму, попереджає лікар.

Може бути кілька причин, чому червона ікра стає небезпечна для організму

По-перше, у торговій мережі нерідко продають підробку, а не справжню ікру. І невідомо, які домішки може містити цей продукт.

По-друге, на шляху від виробника до споживача не завжди дотримуються умови зберігання ікри. Відповідно, продукт може бути зіпсований.

По-третє, якщо навіть червона ікра не підроблена, і при її зберіганні дотримувалися всі необхідні умови, вона небезпечна через великий вміст солі. Так, у 100 грамах червоної ікри міститься 10 грамів солі. При цьому добова норма солі для людини становить близько 4 грамів. Якщо ви будете цілими днями об'їдатися бутербродами із червоною ікрою плюс вживати купу інших продуктів, що містять сіль, то, природно, нічого хорошого організму це не дасть.

За словами дієтолога, така кількість з'їденої червоної ікри загрожує шкідливими процесами в суглобах, відкладеннями у кровоносних судинах, ослаблениям імунної системи і підвищенням кров'яного тиску.

При цьому дієтолог нагадує, що, незважаючи на ці застереження червона ікра - все ж, корисний продукт. Вона містить жирні кислоти і білки, а також мікроелементи і вітаміни, які необхідні нашому організму. Отже, спожита в міру вона має принести користь.

Втім, навряд чи більшість українців будуть їсти її ложками, навіть на новий рік. Адже за словами українського омбудсмена Людмили Денисової, на сьогодні понад чверть населення нашої країни перебуває за межею бідності .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ