Today.ua

Лікар розповів, чи можна купатися в ополонці людям, що перехворіли на коронавірус

Купання в ополонці на Водохреща - священний обряд. Щорічно величезна кількість українців приєднуються до цієї традиції та занурюються у крижану воду. Однак на сьогоднішній час склалася дуже складна ситуація, пов'язана зі здоров'ям населення. Лікар розповів, чи можна брати участь в купанні людям, що перехворів на коронавірус.

За офіційними даними, в Україні майже 860 тисяч людей перехворіли на коронавірусну інфекцію і, на щастя, благополучно видужали. Також, з часом відсоток смертності від Covid-19 зменшується і все більше людей виписують з лікарні. До того ж велика частина хворих і зовсім знаходяться на лікуванні вдома з незначними симптомами.

З огляду на шкоду, яку вірус завдає людському організму, не кожен може взяти участь в купанні на Водохреща 19 січня. Главрач Тарас Жиравецький зі Львова попереджає, що купання у крижаній воді може бути небезпечним для людини, що недавно перехворіла на ковід - пів року і менше.

Більш того лікар не рекомендує моржування взагалі нікому. На його практиці було багато випадків, коли подібне захоплення приводило до серйозних проблем зі здоров'ям і навіть смерті.

«... у одного пацієнта було загострення герпесу, причому висип виникла не на губах, а на тілі ... (в іншого пацієнта) відмовили нирки в 60 років після того, як він пірнув у холодну воду. У нього ще розвинулося аутоімунне захворювання, можливо, воно у нього і було, але це була як провокація, і лікарі його не змогли врятувати», - говорить лікар.

Тарас Жиравецький не рекомендує дане захоплення, бо воно може привести до сильного запалення простати й сечового міхура, циститу і серйозних хвороб по-жіночому.

«Організм хитрий і розумний, йому не потрібно робити якісь зверхнагрузки, він знає, як себе добре самому під час сну полікувати», - уклав медик.

Нагадаємо, вчені назвали десять ознак того, що у вас вже був коронавірус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ