Today.ua

Україна хоче купити вакцину від коронавірусу з меншою ефективністю, але невибагливу в зберіганні

Вакцина від коронавірусу зовсім скоро з'явиться в Україні. Однак, залишається тільки одне питання: «Якої вона буде якості?». Влада повідомляє, що хоче зробити ставку на препарат, що стоїть за ефективністю не на першому місці у світі, проте той, що невибагливий до умов тривалого зберігання.

Стало відомо, що в країну можуть завести вакцину від Covid-19 не найкращої ефективності. За інформацією Виконуючого обов'язки генерального директора Центру громадського здоров'я МОЗ України Ігоря Кузіна, існує найбільша ймовірність, що країна налагодить постачу вакцини англо-шведської компанії AstraZeneka.

Відзначається, що при виборі вакцини влада враховувала виробничі потужності фірми та ситуацію по коронавірусу, яка склалася в Україні. Примітно, що за результатами випробувань вакцини, AstraZeneka стоїть не на першому місці по ефективності та має всього 70% в боротьбі з Covid-19. На першому і другому місцях на сьогоднішній час стоять вакцини Pfizer - BioNTech і Moderna 95 і 94 відсотки ефективності відповідно. Україна робить ставку на умови зберігання вакцини, яких буде реальніше за все дотримуватися. Якщо вакцини з найбільшою ефективністю необхідно зберігати при мінус 60-80 градусів, то AstraZeneka менш вибаглива, і відмінно зберігає свої властивості при 2-8 градусах тепла. Ще у 2018 році повідомлялося, що велика частина холодильних камер в Україні, в яких можна зберігати медичні препарати, прийшли в непридатність або знаходяться в дуже сумному стані. А це означає, що при покупці більш дієвої вакцини, країна ризикує прищепити націю зіпсованим препаратом. Звичайно ж, з кінцевим вибором МОЗ остаточно визначиться пізніше.

Нагадаємо, стало відомо, коли в Україні пройде вакцинація від коронавірусу. У Міністерстві охорони здоров'я повідомили, хто і коли отримає довгоочікувану вакцину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ