Today.ua

Чому небезпечно стримувати кашель і чхання: попередження лікарів

У період пандемії коронавіруса багато людей бояться чхати і кашляти, коли знаходяться на вулиці або в людних місцях. Але стримування кашлю і чхання може бути дуже небезпечно для здоров'я. Як правильно поводитися в даному випадку, розповіли лікарі.

Ніхто не хоче, щоб на нього дивилися як на прокаженого, адже навколишні, почувши кашель, можуть подумати, що людина є джерелом зараження коронавирусной інфекції. За словами лікарів, кашель і чхання - це природна очисна функція організму, який у такий спосіб рятується від потрапили на слизові оболонки дихальних шляхів мікробів і від накопленого в бронхах слизу.

Якщо очисні процеси пригнічувати, уникаючи кашлю і чхання, то інфекція продовжить своє згубний хід по організму, вражаючи нові органи, так і до пневмонії недалеко. Але при цьому не варто забувати і про оточуючих. По-перше, з кашлем краще посидіти вдома, попросивши близьких або сусідів купити вам продуктів і ліків. У своєму житлі можна без сорому і кашляти, і чхати.

По-друге, якщо вам життєво необхідно вийти в люди під час застуди (мова зараз не про коронавирусной хвороби, в цьому випадку самоізоляція обов'язкове), то прихопіть з собою пачку сухих носових хусток. Кашляйте і чхати, щільно притискаючи серветку до носа і рота, потім скомкайте її і викиньте в сміттєву урну. Ніколи не кидайте використані носовички де попало, вони будуть залишатися джерелами інфекції для людей.

Нагадаємо, раніше доктор Комаровський пояснив, чому комп'ютерна томографія і ПЛР-тести можуть давати помилкові результати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ