Питання про те, чи шкідливо або корисно їсти виноград з кісточками, розділило людство на два непримиренні табори. Одні стверджують, що раз кісточки дрібні і легко проковтуються, значить, природою задумано, що їх можна з'їдати разом з ягодами. Інші ж твердять, що це вкрай небезпечно для здоров'я людини. Послухаємо, що думають про це лікарі?
Сучасна офіційна медицина говорить, що найбільше цінних мікроелементів містять не ягоди, а листя і кісточки. Насіння винограду багате кальцієм, калієм, вітаміном Е, білками. Мінерали, що містяться з кісточках зміцнюють волосся і нігті, позитивно впливають на стан сечостатевої системи у жінок.
Людям, які страждають хворобами шлунково-кишкового тракту, каменями в нирках, захворюваннями печінки і цукровим діабетом варто виключити зі свого меню виноград з кісточками.
Виноград з кісточками не можна їсти на голодний шлунок і на ніч. В іншому випадку може розвинутися печія, підвищена кислотність шлунка, газоутворення в кишечнику.
До слова, виноград корисний для гіпертоніків. Вчені поділилися результатами нових досліджень.