Всі ми любимо приготувати до Нового року великий стіл, щоб на наступний день навіть і не думати про готування. Як же здорово вранці 1 січня відкрити холодильник і побачити залишки холодцю, салатів, закусок і м'ясних страв. Але не все це можна вживати на наступний день. Дієтолог розповіла, як не нашкодити своєму здоров'ю після свят.
Лікар-дієтолог Людмила Денисенко попередила, що існує ряд страв, які українці вважають за краще готувати на Новий рік і які не можна після застілля ховати в холодильник і вживати на наступний день. Необережність може привести до сильного харчового отруєння.
Виявляється, не бажано зберігати довго холодець. Термін його придатності не більше ніж доба, заливного - не більше двох днів. Якщо ж дане блюдо простояло на столі весь вечір, дієтолог рекомендує відразу ж викидати продукт. Це пов'язано з тим, що желатин і бульйон - прекрасне середовище для розмноження бактерій.
Салати з декількох інгредієнтів, наприклад, оселедець під шубою або олів'є, також можуть нести небезпеку. Кращим рішенням було б розмістити всі інгредієнти окремо один від одного по судочках, а потім змішувати та заправляти майонезом безпосередньо перед подачею.
Салати зі свіжих овочів не можна довго тримати при кімнатній температурі й взагалі зберігати більше ніж 12 годин.
Якщо ви приготували домашній паштет, то зберігати його можна тільки в холодильнику не довше шести годин. Менш вибагливі страви з м'яса. Дієтолог зазначила, що їх термін придатності до 12 годин.
Нагадаємо, медики назвали список продуктів, які заборонено розігрівати двічі.