Today.ua

Що робити, щоб застуда не перейшла в запалення легенів: поради досвідчених лікарів

З настанням осінньо-зимового періоду люди від малого до великого починають хворіти на різного роду ГРВІ. Так що, боятися треба не тільки коронавіруса, оскільки всі інші віруси грипу і застуди здатні настільки серйозно вдарити по людському організму, що банальний нежить і кашель переходять в гостру форму пневмонії.

Як від цього захиститися, розповіли лікарі. Запалення легенів - це небезпечне ускладнення, яке найчастіше виникає на тлі ГРВІ. Існує два механізми, за якими може розвиватися пневмонія. Перший пов'язаний з особливостями вірусної інфекції, який швидко проникає в легені і викликає запальний процес. Таке захворювання називається «вірусна пневмонія» і зустрічається досить рідко. Другий сценарій досить поширений: людина захворює ГРВІ, в запалених верхніх дихальних шляхах утворюється слиз (мокрота, нежить). Прийом відхаркувальних засобів сприяє ще більш стрімкого утворенню слизу. При неправильному лікуванні слиз в бронхах стає в'язкою, схожою на пластилін, вона перекриває просвіт бронхів. Це веде до порушення руху повітря в легенях, починається процес активного розмноження бактерій, як результат, виникає запалення ділянок легенів.

Якщо не дозволити слизу загуснути, то і пневмонія вам не загрожує. Доктор Комаровський рекомендує при перших симптомах ГРВІ збільшити вологість повітря в приміщенні і знизити температуру. У кімнаті, де знаходиться хворий градусник повинен показувати не більше 18 градусів. При цьому необхідно пити якомога більше теплої води. Прийом відхаркувальних препаратів заборонений. Їх може призначити тільки лікар.

Бережіть себе і будьте здорові!

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Україні у вересні закриють всі школи і навчальні заклади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ