Варикозне розширення вен - захворювання, яке зустрічається у кожної третьої жінки. Це спадкова хвороба, тому якщо у вашої мами або бабусі змолоду набрякали ноги, то висока ймовірність того, що і ви зіткнетеся з подібною проблемою. Лікар-флеболог Олексій Скринник розповів про те, які продукти слід виключити зі свого раціону при наявності варикозної хвороби.
За словами медика, в першу чергу потрібно зменшити вживання тих продуктів, які виводять рідину з організму, а значить мають сильний сечогінний ефект. Це стосується і сечогінних препаратів, які пацієнти застосовують, наприклад, при гіпертонічній хворобі. При підвищеному сечовипусканні і потовиділенні відбувається вимивання рідкої частини крові і кров згущається, а при варикозній хворобі це може привести до ускладнень, зокрема, формування тромбу.
До продуктів, які виводять рідину і розріджують кров, відносяться: кавун; гарбуз; брусниця; виноград; кабачки; томати; журавлинний і морквяний соки; огірки; петрушка; селера. Всі перераховані вище ягоди, овочі і фрукти слід мінімізувати в раціоні. Корисні при варикозному розширенні вен продукти повинні містити речовини, які здатні зміцнювати стінки кровоносних судин, робити їх більш еластичними, нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту і знижувати вагу. Це цитрусові, капуста, ківі, чорна смородина, зелень, морепродукти, молочні продукти, нежирне м'ясо, вівсяна каша, часник, лісові та волоські горіхи, мед, чорний шоколад (не більше 200 г в день), оливкова олія, горох.
Міцна чай, кава і алкоголь при проблемах з венами з раціону слід виключити. Про це вам скаже будь-який лікар.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Раніше повідомлялося, який алкогольний напій допоможе зберегти міцні кістки до глибокої старості.