Причиною зараження коронавірусом в Китаї, В'єтнамі та інших країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону могли стати заморожені продукти. До такого висновку дійшли вчені Національного університету Сінгапуру Дейла Фішера. Відповідна публікація з'явилася на платформі bioRxiv.
Вченими було доведено, що частинки коронавіруса можуть виживати при температурах і в період часу, які зазвичай використовуються при транспортуванні і зберіганні заморожених продуктів. Наприклад, в замороженому м'ясі та рибі - свинині, курятині та форелі, вірус залишався життєздатним протягом трьох тижнів після заморозки до -20 і -80 ° С.
Під час експерименту сінгапурські вчені вимірювали, скільки живих вірусних частинок залишалося на поверхні зразків при взаємодії з низькими температурами, і з'ясувалося, що практично всі вірусні частинки залишалися життєздатними. Таким чином, холоду коронавірус не боїться.
Раніше канадські вчені прийшли до висновку, що антиоксидант ресвератрол, який міститься у вині, зміцнює імунну систему, позитивно впливає на легені і протистоїть коронавірусу.